gabrielkas

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Smrť

Táto udalosť - smrť pápeža Jána Pavla II., zasiahla hádam každého. Aj mňa. A hoci si myslím, že sa o tom už napísalo dosť, chcem si, len tak sama pre seba, zapísať niektoré zo svojich pocitov, ktoré to vo mne vyvolalo

Nie som veriaca. Teda aspoň nie podľa klasických predstáv ktorejkoľvek z dvoch u nás najpočetnejších cirkví. Nie som ani len pokrstená.  No Ján Pavol II. ... to bolo niečo. To je niečo! A dlho, ak nie vždy, aj bude.

Nepamätám si kedy som ho začala vnímať intenzívnejšie. Zaujal ma svojou vôľou. Chorý človek, ktorý cestuje, rozdáva radosť a nádej... Prečo to robí? Pýtala som sa sama seba, no nenamáhala som sa nájsť odpoveď.  Určite na to mal dobrý dôvod. Teraz, keď som možno len staršia a možno aj o trochu múdrejšia, si hovorím, že to bola LÁSKA. Láska k ľuďom, bez ohľadu na ich skutky, na ich morálny kredit. Mal rád každého človeka. Aj toho, ktorý ho chcel zavraždiť. (Dozvedela som sa, že v tom atentáte bola zamotaná aj KGB a vysokí cirkevní hodnostári, ktorým pár rokov vládnuci pápež "nerezal" niektorými svojimi spôsobmi a názormi. To len potvrdilo moj názor na cirkev)

Pápež. V prvom rade ho obdivujem ako človeka. Pozerám si jeho fotky na internete a tie, kde z neho vyžaruje jeho bolesť bolia aj mňa. Pozerám si fotky a obdivujem ako dokázal mať rád. Ako dokázal odpúšťať. Chcela som napísať, že aj ja by som chcela byť taká. Ale to si nedovolím. Z úcty k nemu. Z úcty k tomuto človeku. Môžem si len sľúbiť, že nezabudnem na neho. Že sa pokúsim vo chvíľach hnevu spomenúť si na to, aký bol. A že ma naučí možno ľahšie odpúšťať, možno čistejšie milovať, možno...

Uvidíme...


Kto vlastne som | stály odkaz

Komentáre

  1. ak si povies, ze nebudes taka ako on
    nikdy nepostupis o krok dalej. Ak si povies chcem byt ako on, uz si k nemu blizsie.

    K atentatu, pokial viem, je to skor vecou KGB samotnej a cirkev v tom prsty nemala, pre co?

    Mimochodom clovek, ktory vystrelil na papeza dovtedy nikdy neminul. Sam to papezovi povedal, nevedel pochopit co sa stalo.
    publikované: 04.04.2005 14:46:04 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Zaujimave fotky
    publikované: 10.04.2005 17:07:07 | autor: abc (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014